De Beste Fietsspullen
Inzicht in de verschillende soorten fietsuitrusting

Inzicht in de verschillende soorten fietsuitrusting

Geplaatst door 31-03-2022 10:23 door Sophie Jacobiatus

Wat je ook wilt fietsen, er is een fietsuitrusting die je rit soepeler en aangenamer maakt. Hoewel de meeste fietsers bekend zijn met de basis, kan het begrijpen van de verschillende soorten fietsuitrusting een groot verschil maken. Fietsen zijn uitgerust met verschillende versnellingen, waaronder derailleurs, cassettes en crankstellen.

Derailleurs zijn het meest voorkomende type fietsversnelling, en zijn verantwoordelijk voor het overbrengen van de ketting van de ene versnelling naar de andere. De achterderailleur is typisch het onderdeel dat verantwoordelijk is voor de versnelling, en bevat een veerbelast katrolsysteem dat de ketting van het ene tandwiel naar het andere beweegt. Hoogwaardiger derailleurs, zoals het elektronische schakelsysteem Di2 van Shimano, kunnen een veel soepeler en nauwkeuriger schakelervaring bieden.

Cassettes zijn de reeks tandwielen op het achterwiel, meestal van 11 tot 12 tanden. Gewoonlijk heeft een 11-speed cassette grotere, gelijkmatig verdeelde tanden op de hoogste versnellingen, terwijl de kleinste 1-2 tanden vaak te vinden zijn aan de onderkant van het bereik. Het omzeilen van de derailleur en rechtstreeks schakelen via de cassette kan zorgen voor efficiënter en nauwkeuriger schakelen. Het crankstel is het onderdeel dat het wiel aandrijft, en bestaat meestal uit twee of drie kettingbladen. Toerfietsen hebben meestal twee kettingbladen en een groot aantal versnellingen, terwijl racefietsen meestal drie kettingbladen hebben met minder versnellingen. Als je je rit wilt versnellen, kan een triple crankstel een veel ruimere keuze bieden dan een dubbele, zodat je steilere en langere hellingen met gemak kunt nemen.

Tenslotte bieden freewheels een extra scala aan versnellingsmogelijkheden voor wie wil profiteren van off-road oppervlakken en paden. Een freewheel bestaat meestal uit een serie tandwielen en tandwielen die ontworpen zijn om snel en gemakkelijk verwisseld te worden. Hoewel freewheels misschien iets meer onderhoud vergen dan andere onderdelen, kunnen ze een aanzienlijk verschil maken in het terrein dat je aankunt.

Door meer te leren over de verschillende soorten fietsversnellingen die verkrijgbaar zijn, kun je een beter begrip krijgen van de nuances tussen de onderdelen en hoe ze samenwerken om je fietstocht te verbeteren. Of je nu op zoek bent naar steiler terrein of gewoon kleine veranderingen moet aanbrengen, begrijpen hoe elk type versnelling werkt kan het verschil maken.