De Beste Fietsspullen

Veelgestelde vragen

Welkom bij de veelgestelde vragen afdeling van De Beste Fietsspullen, de ultieme bron voor antwoorden op al je vragen. Met een uitgebreide database van informatie voorzien we gebruikers van de beste antwoorden op hun vragen. Ons doel is het mensen gemakkelijker te maken om snel en accuraat antwoorden op hun vragen te vinden. We streven ernaar de best mogelijke antwoorden te geven. Aarzel niet om contact op te nemen, we zijn er om je te helpen!

Naar het contactformulier

Er zijn drie hoofdtypen fietsversnellingen:

 1. Derailleurversnellingen - Het meest voorkomende type fietsversnelling dat gebruik maakt van een kettingaangedreven mechanisme. Het gebruikt een set van meerdere voor- en achtertandwielen waarmee je kunt schakelen tussen verschillende versnellingen, waardoor je meer precieze controle hebt over je cadans, afhankelijk van het terrein waarop je rijdt.

 2. Interne versnellingsnaaf (IGH) - Dit type versnelling zit in de achternaaf en biedt variabele overbrengingsverhoudingen. Hoewel IGH minder bereik bieden dan de derailleur, zijn ze onderhoudsarm en lopen ze rustiger, waardoor ze een goede keuze zijn voor forenzen.

 3. Fixed/single speed - Dit type versnellingssysteem heeft geen versnellingen, zoals de naam al zegt, maar één versnelling. Fixed/single speed systemen zijn populairder bij stadsrijders die een meer simplistische benadering van fietsen willen. Ze vergen weinig onderhoud en hebben geen ingewikkelde onderdelen om te wisselen, waardoor ze zeer geschikt zijn voor beginnende rijders.

Fietsversnellingen worden gebruikt om fietsers te helpen de weerstand van het trappen te veranderen, zodat ze sneller of langzamer kunnen gaan. Als je schakelt, beweegt de ketting van het ene tandwiel naar het andere, wat resulteert in een andere hoeveelheid koppel, waardoor het trappen meer of minder zwaar wordt. Als je bijvoorbeeld naar een lagere versnelling schakelt, kun je sneller trappen, en als je naar een hogere versnelling schakelt, kun je langzamer trappen. Fietsversnellingen helpen fietsers de vermoeidheid bij het bergopwaarts rijden te verminderen en de snelheid bij het bergafwaarts gaan te maximaliseren.

Nee, het is niet nodig om een specifieke versnelling te gebruiken bij het fietsen. Verschillende fietsers kunnen de voorkeur geven aan verschillende versnellingen, afhankelijk van het terrein, persoonlijke voorkeur en niveau. Er zijn veel opties op de markt, dus het is belangrijk om de versnelling te vinden die voor jou het beste werkt.

Het afstellen van een fietsversnelling is relatief eenvoudig. Om te beginnen moet je de derailer afstellen, het mechanisme dat de versnellingen in en uit beweegt als je schakelt. Je moet de kabel losmaken die de derailer verbindt met de shifter, die meestal bij het stuur zit. Je kunt dan met een inbussleutel de derailer langs een kabelhuis op en neer bewegen. Probeer de stelschroeven die aan de derailer zitten te draaien om de kabel losser of strakker te maken. Gebruik dan de shifter om door de versnellingen te fietsen en controleer of de fiets soepel schakelt. Als de shifter nog steeds vastzit, moet je misschien de kabel of de derailer zelf vervangen.

Als je fiets niet goed schakelt, moet je eerst controleren of de kabel die van de versnellingspook naar de derailleur loopt wel goed vastzit en ontward is. Je moet ook de derailleur zelf controleren op gebogen of gebroken onderdelen, en ervoor zorgen dat er geen vuil de werking van de derailleur blokkeert of verstoort. Ziet alles er in orde uit, dan is het misschien tijd om een vakman naar de fiets te laten kijken om er zeker van te zijn dat alles goed werkt.

Overbrengingsverhoudingen bij fietsen spelen een belangrijke rol bij hoe efficiënt je fietst. Versnellingsverhoudingen beïnvloeden hoeveel kracht of koppel er op het achterwiel wordt uitgeoefend, wat uiteindelijk bepaalt hoe snel je je voortbeweegt. fietsversnellingsverhoudingen worden berekend door het aantal tanden op het voorste kettingblad te vergelijken met het aantal tanden op de achterste cassette. Verschillende overbrengingsverhoudingen kunnen nodig zijn voor bijvoorbeeld mountainbiken - waar een meer gelijkmatige spreiding van het koppel kan helpen bij het beklimmen van heuvels - en voor wegfietsen, waar je met hogere overbrengingsverhoudingen kunt versnellen en hogere snelheden kunt aanhouden. Het kiezen van de juiste versnelling voor jouw fietsbehoeften kan helpen je rijervaring en efficiëntie te maximaliseren.

Nee, derailleurs zijn niet essentieel voor het schakelen op een fiets. Veel fietsen, vooral instapmodellen en sommige middenklassemodellen, zijn uitgerust met gripshifters of andere automaten, waarmee je zonder derailleur kunt schakelen. Voor optimale prestaties biedt een fiets met derailleur echter meestal de beste schakelprestaties.

Het fietsversnellingssysteem kan van grote invloed zijn op het algehele comfort en de efficiëntie van je rit. Het juiste versnellingssysteem kan je helpen een comfortabele snelheid en cadans aan te houden bij het oprijden van heuvels, snel en soepel te schakelen, en je helpen efficiënter te trappen. Het helpt je ook om meer controle te hebben over de snelheid en het vermogen van je fiets, wat je kan helpen om over lastig terrein te navigeren en veilig te rijden in verschillende omstandigheden. Het hebben van de juiste versnelling kan je ritten aangenamer en productiever maken, dus het is belangrijk om het juiste versnellingssysteem voor jouw behoeften te vinden.

De beste manier om je fietsversnellingssysteem te onderhouden is ervoor te zorgen dat je de onderdelen van de aandrijving goed smeert en regelmatig schoon houdt. Voor het beste resultaat gebruik je een smeermiddel dat speciaal is ontworpen voor fietskettingen, zoals een lichte olie of droog smeermiddel. Controleer de onderdelen bovendien regelmatig op slijtage en beschadiging, en vervang zo nodig kapotte of versleten onderdelen. Dit kan bijdragen tot een soepele, betrouwbare rit voor vele jaren.

De combinatie van versnellingen die je moet gebruiken bij het bergop fietsen hangt af van een paar factoren, zoals de steilte van de heuvel, het type fiets waarop je rijdt, en je eigen kracht en uithoudingsvermogen. In het algemeen is het het beste om je cadans (het aantal keren dat de pedalen per minuut ronddraaien) zo hoog mogelijk te houden, dus moet je een lage versnelling gebruiken (een groter kettingblad vooraan) en een hogere versnelling (een kleiner tandwiel achteraan) om je te helpen je momentum te behouden tijdens het klimmen. Als je echter merkt dat deze combinatie te moeilijk is, kun je experimenteren met het gebruik van hogere en lagere versnellingen om een combinatie te vinden die voor jou het beste werkt. Als je nieuw bent met fietsen, kan het nuttig zijn om een ervaren fietser of fietsexpert te raadplegen om advies te krijgen dat is afgestemd op je eigen fietscapaciteiten.

Om te bepalen of een fietsversnellingsset compatibel is met jouw fiets, moet je rekening houden met verschillende factoren. Ten eerste moet je fiets dezelfde wielmaat hebben als de versnellingsset die je overweegt. Ten tweede moet je controleren of de crankarmlengte en de compatibiliteit van de kettingbladen hetzelfde zijn. Bovendien moet het aantal versnellingen van je fiets overeenkomen met het aantal versnellingen van de versnellingsset. Tenslotte moet de derailleurbevestiging van de fiets en de versnellingsset overeenkomen. Als al deze factoren in overeenstemming zijn, dan moet de versnellingsset compatibel zijn met je fiets.

Voor een beginnende fietser kun je het beste een versnellingssysteem kiezen dat beginnersvriendelijk is en een breed scala aan overbrengingsverhoudingen biedt. Een geweldige optie voor een beginnende fietser is een Shimano Nexus Internal Gear Hub systeem, dat een uitzonderlijk breed scala aan keuzes biedt voor het rijden van terrein, van vlak en egaal tot steile heuvels. Het Shimano Nexus Internal Gear Hub systeem is gemakkelijk te schakelen en de duurzaamheid is top. Het is ook relatief onderhoudsarm en hoeft niet vaak afgesteld of vervangen te worden.

Ja, er zijn een paar nadelen aan vaak schakelen tijdens het fietsen. Het eerste is dat het slijtage kan veroorzaken aan de onderdelen van je aandrijving en derailleurs, wat kan leiden tot dure reparaties. Bovendien kan het je rit vertragen als je voortdurend op en neer schakelt om je ideale cadans te handhaven. Tot slot, als je je aandrijving overbelast en te snel te moeilijke veranderingen probeert, loop je het risico je ketting of derailleurs te beschadigen.

Een single-speed versnellingssysteem bestaat uit één overbrengingsverhouding, terwijl een multi-speed versnellingssysteem uit meerdere overbrengingsverhoudingen bestaat. Hierdoor kan een rijder afhankelijk van het terrein schakelen, waardoor hij efficiënter heuvels op kan trappen, op een vlakke ondergrond kan versnellen, of zich minder hoeft in te spannen bij een afdaling. Systemen met één versnelling zijn over het algemeen lichter en eenvoudiger te onderhouden, maar systemen met meerdere versnellingen maken een veelzijdiger rijervaring mogelijk.

Een goed versnellingssysteem voor langeafstandsritten is er een met een groot bereik en/of een groot versnellingsbereik. Zoek naar een systeem met een reeks lage en hoge versnellingen, zodat je het terrein en de verschillende hellingen aankunt, maar ook kunt cruisen op vlakke wegen. Een andere belangrijke factor is de compatibiliteit van de onderdelen - zorg ervoor dat de cassette, derailleur en ketting compatibel zijn met de fiets en met elkaar voor soepel en betrouwbaar schakelen.

Een van de belangrijkste voordelen van een systeem met één versnelling boven een systeem met meerdere versnellingen is dat het eenvoudiger en efficiënter in het gebruik is. Systemen met één versnelling zijn ongelooflijk betrouwbaar en vergen veel minder onderhoud, waardoor ze een ideale keuze zijn voor rijders die zich geen zorgen willen maken over ingewikkelde reparaties. Verder zijn single speed systemen over het algemeen lichter en hebben ze minder onderdelen, waardoor ze gemakkelijker te gebruiken zijn in bepaalde soorten terrein. Ten slotte zijn ze over het algemeen ook betaalbaarder dan multi-speed systemen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor mensen met een budget.

De kosten van een typische fietsversnellingsset hangen af van het type en de kwaliteit van de onderdelen die je koopt. In het algemeen kun je rekenen op een prijs van $100 tot $500 of meer voor een kwaliteitsset fietsversnellingen. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van het type fiets en de afzonderlijke onderdelen die in de set zitten.

De voordelen van geïndexeerd schakelen zijn talrijk. Met geïndexeerd schakelen kun je nauwkeuriger schakelen, omdat je op elk moment gemakkelijk elke versnelling kunt kiezen. Het vermindert ook de kans op verkeerd schakelen, omdat je bij het schakelen precies weet in welke versnelling je zit. De versnellingsafstelling op geïndexeerde shifters maakt het gemakkelijker om snel de derailleur van je fiets af te stellen. Bovendien werkt geïndexeerd schakelen met zowel racefietsen als mountainbikes, dus je hoeft geen specifiek type schakelapparaat te kopen. In het algemeen zorgt geïndexeerd schakelen voor soepeler schakelen, meer controle en nauwkeurigheid, en eenvoudiger onderhoud.

Ja, het is mogelijk om onderdelen van verschillende versnellingssystemen te combineren. Het is echter belangrijk om er zeker van te zijn dat de componenten compatibel zijn voordat je ze koopt. Bovendien is het belangrijk om er zeker van te zijn dat de onderdelen geschikt zijn voor het type fiets dat je gebruikt. Het is ook belangrijk om te letten op verschuivingen in versnellingen bij het mengen van componenten en ervoor te zorgen dat het goed zal werken. Wees je ten slotte bewust van mogelijke extra kosten zoals nieuwe remmen of naven die nodig kunnen zijn.

Om te weten of je fiets compatibel is met een intern versnellingssysteem moet je kijken naar het frame, de vork en het achterwiel van je fiets. Heeft je achterwiel horizontale uitvaleinden en een vrijloopnaaf, dan is je fiets waarschijnlijk compatibel. Heeft je fiets een derailleur achterwiel of een spoornaaf, dan is hij waarschijnlijk niet compatibel. Je kunt een fietsenmaker of serviceprofessional raadplegen voor meer advies over de compatibiliteit van je fiets met een intern versnellingssysteem.

Het beste versnellingssysteem voor een mountainbike hangt af van het soort terrein dat je wilt berijden en je persoonlijke voorkeur. In het algemeen moet een mountainbike een breed scala aan versnellingen hebben, meestal variërend van 10-30 in de achterste cassette. Een mountainbike met een enkel kettingblad vooraan kan goede overbrengingsverhoudingen bieden, terwijl een mountainbike met een dubbel kettingblad je een nog breder scala aan versnellingen geeft. Houd rekening met andere kenmerken zoals cassette- en kettingbladmaten, compatibiliteit met andere onderdelen en je budget bij het nemen van een beslissing.

De versnellingen op je fiets zijn ontworpen om het fietsen te vergemakkelijken door je in staat te stellen naar behoefte naar een lagere of hogere versnelling te schakelen. Door naar een lagere versnelling te schakelen kun je gemakkelijker bergop of op een vlakke ondergrond trappen. Aan de andere kant kun je door naar een hogere versnelling te schakelen gemakkelijker bergafwaarts of op een vlakke ondergrond met hogere snelheden trappen. Als je probeert te beslissen welke versnelling je moet gebruiken, is het belangrijk rekening te houden met het terrein, de snelheid die je wilt bereiken, en je eigen lichamelijke conditie.

 1. Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een met derailleur uitgeruste fiets is dat de fietser gemakkelijk kan schakelen tussen verschillende overbrengingsverhoudingen. Dit maakt het gemakkelijker om heuvels te beklimmen en op gevarieerder terrein te rijden, waardoor de rijder zijn fiets efficiënter en comfortabeler kan gebruiken.

 2. Een met derailleur uitgeruste fiets maakt ook de noodzaak van meerdere tandwielen overbodig, omdat hij een enkel tandwiel bevat dat in elke versnelling kan worden gezet. Dit vermindert het gewicht van de fiets en maakt het onderhoud veel eenvoudiger, omdat je niet meerdere tandwielen hoeft schoon te maken of te vervangen.

 3. Ten slotte zijn derailleurversnellingssystemen betaalbaarder dan interne versnellingssystemen, wat betekent dat ze een geweldige manier zijn om met fietsen te beginnen zonder de bank te breken.

Ja, er is een limiet aan het aantal versnellingen dat een fiets kan hebben. In het algemeen is het maximum aantal versnellingen voor een fiets 27, maar er zijn speciale fietsen met wel 30 versnellingen. Het aantal versnellingen dat je nodig hebt hangt af van waar je de fiets voor wilt gebruiken. Mountainbikes hebben meestal meer versnellingen dan racefietsen, omdat ze gebruikt worden voor ruiger terrein.

 1. Betrouwbaar schakelen: Een goed versnellingssysteem moet moeiteloos en consistent schakelen, met minimale inspanning of geluid.

 2. Soepele kettingbeweging: Een goed versnellingssysteem moet de ketting soepel bewegen tussen de verschillende versnellingen.

 3. Compatibiliteit: Een goed versnellingssysteem moet compatibel zijn met je specifieke fiets, frame en rijstijl.

 4. Duurzaamheid: Een goed versnellingssysteem moet robuust zijn en bestand tegen slijtage, zodat het langdurig optimaal en veilig functioneert.

 5. Stapverhouding: Een goed versnellingssysteem moet een reeks stappenverhoudingen bieden, waardoor meer controle en efficiëntie mogelijk is bij het schakelen tussen versnellingen.

 6. Versnellingsbereik: Een goed versnellingssysteem moet een reeks versnellingsopties bieden voor verschillende rijstijlen en terreinen, van uitdagende heuvels tot vlakke wegen.

Als je vermoedt dat je fietsversnelling versleten of beschadigd is, is een goede manier om dit te bevestigen een visuele inspectie. Kijk naar eventuele chips of scheuren, onregelmatigheden of verkleuringen in de tanden, en eventuele tekenen van roest. Je kunt ook de soepelheid van de versnellingen testen door te schakelen zonder druk uit te oefenen op de pedalen. Als je ongewone weerstand of schokken voelt, kan dit een teken zijn van een versleten of beschadigde versnelling.

Het kiezen van de juiste versnellingsmaat is essentieel voor een comfortabele en veilige rit op de fiets. De juiste versnellingsmaat is van invloed op je prestaties, je vermogen om heuvels te bedwingen, je draaicirkel, je algehele comfort en de kans op blessures. Het kiezen van de juiste versnellingsmaat voor het terrein en de behoeften van de fietser is daarom uiterst belangrijk.

De belangrijkste factor bij het kiezen van een overbrengingsverhouding is het soort rijden dat je van plan bent te doen. Als je voornamelijk op heuvelachtig terrein rijdt, zul je een hogere overbrengingsverhouding willen, omdat je dan meer koppel en vermogen in de lage regionen hebt. Aan de andere kant, als je op vlak terrein rijdt, wil je een lagere overbrengingsverhouding om een hogere snelheid aan te houden. Het is belangrijk om een overbrengingsverhouding te kiezen die past bij je specifieke behoeften.

Ja, je kunt de overbrengingsverhouding op je fiets aanpassen. Afhankelijk van het type fiets dat je hebt, kan het gaan om het vervangen van de achterste cassette of het vervangen van de kettingbladen van een voorderailleur. Overweeg om met een fietsenmaker te praten om uit te zoeken wat de beste optie is voor jouw fiets en gewenste rit.

 1. Kies een versnelling die past bij het soort rijden dat je het meest van plan bent te doen. Als je bijvoorbeeld van plan bent veel te klimmen, dan wil je misschien een versnelling met meer lagere versnellingen.

 2. Houd rekening met je huidige conditie en kracht. Als je nieuw bent met fietsen of uit vorm, kan een lage versnelling het trappen gemakkelijker maken. Als je een ervaren fietser bent en een goede conditie hebt, kun je beter kiezen voor een hogere versnelling om betere snelheden te halen.

 3. Zorg ervoor dat je verschillende versnellingsverhoudingen onderzoekt om er zeker van te zijn dat ze het beste bij je passen. Beoordelingen van andere rijders kunnen je helpen die beslissing te nemen.

 4. Zorg ervoor dat je de maten van de kettingbladen en tandwielen van de fiets begrijpt om ervoor te zorgen dat je de juiste afstelling krijgt voor jouw rijstijl.

 5. Zorg er ten slotte voor dat je fiets goed onderhouden is. Tandwielen in slechte staat laten kan betekenen dat je niet de beste prestaties uit de tandwielverhouding haalt.